Inspiratia profesionistilor

Alegerea pietrei in functie de destinatie

 • Indoor floors

  Pardoselile interioare

  Datorita durabilitatii si rezistentei sale la actiuni mecanice, piatra naturala a fost folosita inca din vechime pentru pardoselile interioare.
  Astazi este din ce in ce mai folosita in amenajarile de interior, fiind preferata pentru aspectul ei natural. Poate fi aplicata cu succes in camere de zi, in bucatarii si bai, holuri si saloane.
  Pardoseala de piatra se preteaza oricarui stil decorativ, fiind foarte usor de introdus intr-un ambient contemporan, vintage sau chiar ultramodern.
  Rocile din care se realizeaza placile pentru pardoseli sunt marmura, granitul, travertinul, calcarul si chiar onixul.
  Grosimea materialului ales in cazul pardoselilor interioare poate fi de la 1cm la 2 cm, in functie de existenta incalzirii in pardoseala sau de destinatia incaperii respective.
  Dupa realizarea montajului se recomanda tratarea pardoselilor cu solutii de impermeabilizare care se absorb in material, il protejeaza la trafic intens si de eventuale pete produse accidental.

  mai mult
 • Bathroom floor

  Pardoseala de baie

  Deoarece baia este o incapere strict functionala, este foarte important modul in care acesta este finisata si amenajata.
  Pardoseala are un rol foarte important, pe langa faptul ca trebuie sa aiba un aspect deosebit, trebuie sa fie rezistenta la aburi si la alunecare.
  Tipurile de piatra care se preteaza pentru pardoselile din baie sunt travertinul, granitul, marmura si onix.
  In ultima perioada din ce in ce mai multi designeri si arhitecti recunosc ca succesul estetic intr-o baie este asigurat de folosirea pietrei naturale, atat pentru pardoseli, cat si pentru incadrarea cazii si placarea peretilor.
  Dupa realizarea montajului pardoselilor de piatra naturala se recomanda aplicarea tratamentelor de impermeabilizare in vederea protejarii lor.
  Eleganta si frumusetea pietrei naturale va desavarsi aspectul baii, dandu-i un plus de valoare.

  more
 • Kitchen floor

  Pardoseala din bucatarii

  Pentru alegerea pardoselei in bucatarie, trebuie imbinate cat mai bine aspectele practice cu cele de ordin estetic. Piatra naturala indeplineste cu succes aceste conditii.
  Pardoselile din piatra sunt usor de asortat atat din punct de vedere cromatic, cat si al texturii, cu restul elementelor dintr-o bucatarie.
  Tipurile de piatra naturala ce se preteaza pentru realizarea pardoselei unei bucatarii sunt marmura, granitul, travertinul si calcarul.
  Prelucrarea suprafetei pietrei poate fi lustruita sau slefuita. Grosimea materialului ales in cazul pardoselilor pentru bucatarii poate fi de la 1cm pana la 2 cm.
  In ultima perioada tot mai multi arhitecti au imbinat zona de zi cu bucataria, creand in acest sens o legatura intre cele doua spatii.
  Acest lucru face ca piatra naturala si fie solutia perfecta pentru o astfel de abordare, avantajele unei asemenea pardoseli fiind rezistenta in timp si usurinta de intretinere.
  Pardoseala din piatra se curata foarte usor, atat cu apa cat si cu produse speciale de curatare si de ingrijire a pietrei.
  Se recomanda ca dupa realizarea montajului pardoseala de piatra naturala sa fie tratata cu impermeabilizant specific pentru a o proteja de eventuale pete accidentale.

  mai mult
 • Kitchen countertops

  Blaturile de bucatarie

  Folosirea unui blat din piatra naturala schimba complet imaginea unei bucatarii, oferind un aspect modern si original.
  Pentru un blat de bucatarie trebuie luat in considerare expunerea la pete cauzata de produsele cu un continut ridicat de acid si agresiuni mecanice (zgariere).
  Granitul este optiunea ideala pentru blaturile de bucatarie in toata gama de culoare si structura. Aceasta piatra este extrem de rezistenta la agresiuni mecanice care pot avea loc accidental in bucatarie, precum si la temperaturi ridicate, de peste 600 grade Celsius.
  Cea mai recomandata prelucrare a suprafetei blatului de bucatarie este lustruirea, ceea ce o face rezistenta la pete, fiind in acelasi timp si usor de intretinut.
  In alegerea blatului de bucatarie se recomanda sa se aiba in vedere greutatea specifica fiecarei pietrei naturale in raport cu rezistenta mobilierul pe care este amplasata.
  Pentru crearea unei imagini cu impact se pot folosi adaosuri pe marginea blatului, astfel incat sa avem efectul de masiv.
  Blatul de bucatarie se recomanda a fi impermeabilizat dupa montarea si integrarea lui in mobilier, aceasta operatiune fiind reluata la fiecare doi ani sau ori de cate ori este nevoie pentru asigurarea durabilitatii.

  mai mult
 • Vertical walls

  Peretii verticali

  Alegerea unui finisaj din piatra naturala pentru fatada unei case sau cladiri, ori pentru interioare, ofera intotdeauna o eleganta aparte ambientului.
  Peretii de piatra naturala sunt o solutie pentru amanajarea unui interior sau unui exterior, fiind mereu in tendinte. Arhitectii si designerii recomanda cu caldura iesirea din tipare, inlocuirea finisajelor surogat cu finisajele de piatra naturala.
  Pentru exterior se pot folosi ancadramente din piatra naturala atat la ferestre, cat si usi.
  Piatra naturala se integreaza perfect cu elemente din lemn sau fier forjat, ca in cazul balustradelor, balcoanelor si teraselor.
  In cazul peretilor interiori, piatra naturala poate fi folosita in diverse stiluri si decoratiuni, conferind spatiului un aspect modern, clasic sau rustic, in functie de preferinte.
  Pentru astfel de amenajari sunt disponibile numeroase variante de forme, culori si finisari.
  Un material decorativ de mare impact este onixul pentru proprietatea sa de a fi translucid, ceea ce ii confera profunzime.
  Utilizarea pietrei naturale pentru placarea cladirilor la exterior reprezinta o solutie care imbina durabilitatea cu aspectul estetic de exceptie.
  Piatra poate fi folosita pentru acoperirea unor suprafete mari sau pentru a scoate in evidenta o zona de maxim interes vizual. Este un material recomandat pentru rezistenta, soliditate si aspect arhitectural.
  Trecerea timpului ii confera pietrei naturale un aspect deosebit prin patina obtinuta pe cale naturala, fara niciun fel de interventie suplimentara. Intretinerea unei fatade din piatra naturala presupune eforturi minime, la intervale mari de timp.
  Tipurile de piatra naturala recomandate pentru placare verticala exterioara sunt travertinul, calcarul, granitul si ardezia. Prima caracteristica de care trebuie sa se tina cont pentru placarea vertical exterioara este faptul ca piatra trebuie sa fie rezistenta la ciclurile inghet-dezghet. Piatra folosita pentru placari exterioare trebuie sa aiba structura, compozitia chimica si culoarea cat mai omogene, sa nu contina elemente straine care se descompun usor si sa provina din masive compacte.
  In zonele de coasta este necesar sa se tina cont de efectul abraziv al nisipului si vantului. Contaminarea cu solutie salina este mai putin daunatoare in cazul pietrelor impermeabilizate, intrucat numarul de pori in care s-ar putea cristaliza sarea este limitat.
  Potrivite oricarui stil, fie el traditional, clasic sau modern, placarile cu piatra naturala au si avantajul culorilor variate si versatilitatea lor (lustruite, slefuite, anticate, buciardate).

  mai mult
 • Terraces

  Terasele

  Terasele din piatra naturala reprezinta combinatia ideala intre eleganta si durabilitate, dand forta si expresivitate ambientului.
  Amenajarea unei terase din piatra naturala necesita o mare atentie pentru detalii; o terasa trebuie sa respecte stilul si ambientul imobilului din care face parte.
  Piatra naturala este ideala pentru acoperirea suprafetei terasei intrucat suporta traficul intens, face fata stresului termic si se comporta bine la ciclurile de gelivitate.
  Tipurile de piatra recomandate pentru placarea teraselor sunt granitul, travertinul, calcarul si ardezia.
  Placajele pentru terase trebuie sa fie antiderapante, ceea ce presupune ca suprafata pietrei este prelucrata prin procedee de slefuire, fiamare sau buciardare. Grosimea placajelor va fi in general determinata de stabilitatea stratului suport si de modalitatea de montaj.
  In cazul teraselor rezidentiale cu trafic redus, se recomanda folosirea placajelor de peste 2 cm grosime, in timp ce pentru terasele publice cu trafic intens se recomanda folosirea placajelor cu grosimi de peste 5 cm.

  mai mult
 • Outdoor furnishing

  Amenajari exterioare

  Datorita rezistentei si durabilitatii sale, piatra naturala este folosita inca din antichitate in amenajarile exterioare.
  Piatra naturala se foloseste la placarea fatadelor, a gardurilor, a teraselor, a stalpilor de sustinere, a piscinelor, a scarilor, pentru pavarea curtilor sau a aleilor din gradini.
  Intemperiile si traficul intens solicita cel mai mult amenajarile exterioare. Granitul, andezitul si travertinul sunt materiale care se incadreaza drept alegerea potrivita pentru lucrari exterioare.
  Odata cu trecerea anilor si intretinerea corespunzatoare, piatra se pastreaza si capata valoare prin patina timpului.
  Piatra naturala ofera posibilitatea amenajarii unor spatii deosebite de relaxare si odihna: cascade, fantani arteziene, suporturi pentru flori.
  Frumusetea unei gradini nu este data doar de plante, ci si de diversitatea amenajarilor din piatra naturala. Se pot folosi elemente de delimitare a spatiilor verzi sau a aleilor.
  Calitatea montajului conteaza la fel de mult ca alegerea materialului pentru amenajarile exterioare.
  Nu exista limite in materie de estetica, culorile pietrelor naturale permitand cele mai variate modele de amenajari.

  mai mult

Alegerea pietrei in functie de material

 • Marble

  Marmura

  Marmura, din punct de vedere geologic, este un calcar sau dolomita cu cristale de calcit bine dezvoltate datorita proceselor metamorfice la care au fost supuse. Culorile variate ale marmurei se datoreaza impuritatilor continute (rosu, de la sarurile de Fier; cafeniu, de la sarurile de Mangan, cenusiu, de la grafit, etc.), iar venatura se datoreaza numeroaselor fisuri umplute ulterior cu calcit secundar.

  Caracteristicile tehnice generale:
  Densitate aparenta medie: 2,5 -2,7 t/m3
  Absorbtia de apa: 0,1 - 2,0 %
  Rezistenta la compresiune: 60 - 90 N/mm2
  Duritate MOHS: 4-5
  Rezistenta la inghet si dezghet : in functie de provenienta

  Datorita caracteristicilor sale, marmura este recomandata mai ales pentru lucrarile de interior: placaje pentru pardoseli si pereti, ancadramente, trepte, elemente decorative, etc. Pentru lucrarile exterioare, marmura trebuie tratata special intrucat este afectata de conditiile atmosferice ce pot conduce la matuirea sau fisurarea acesteia ca urmare ciclului inghet-dezghet sau a ploilor acide. Se recomanda pentru pardoseli si trepte cu trafic mic si mediu, datorita coeficientului de uzura mediu.

  Marmura este unul dintre cele mai apreciate materiale inca din antichitate pentru multiplele sale variante de culoare si moduri de a fi utilizata. Gama de marmure este foarte larga, provenienta fiind foarte extinsa: Italia, Grecia, Spania, Turcia, Portugalia, Brazilia. Tara noastra are zacamantul de marmura de Ruschita.

  TCele mai importante tipuri de marmura ce se comercializeaza si utilizeaza in prezent sunt: Ruschita, Cararra, Rosso Levanto, Nero Marquina, Pelino Bianco, Crema Marfil, Verde Guatemala, Rainforest Green, Magic Brown si Lotus Rosalia.

  mai mult
 • Granite

  Granit

  Este o roca eruptiva, compusa indeosebi din cuart, mica si feldspati, formata prin racirea foarte lenta a magmei, racire care a condus la aparitia unor cristale de aceeasi marime sau de marimi apropiate ale celor trei minerale componente, ceea ce confera acestuia proprietati mecanice deosebite. Feldspatii si cuartul au o rezistenta deosebita, ceea ce ii confera granitului proprietatile sale anti-abrazive.

  Caracteristicile tehnice generale:
  Densitate aparenta: 2.5 - 2.8 t/m3
  Absorbtia de apa: 0,1 - 2,0 %
  Rezistenta la compresiune: 80 - 200 N/mm2
  Duritate MOHS: 5-6
  Rezistenta la inghet si dezghet : DA

  Datorita caracteristicilor sale tehnice, granitul se poate folosi cu succes la interior, dar se recomanda cu precadere la exterior. Este adecvat pentru spatii publice, institutii, zone comerciale, pentru zone cu trafic intens sau monumente. Fiind o piatra foarte dura este recomandat pentru pavarea strazilor si curtilor, placarea trotuarelor si aleilor.

  Granitul este un material care in ultimii ani a egalat si tinde sa depaseasca marmura ca utilizare, datorita variantelor multiple de culoare si caracteristicilor fizico-mecanice deosebite la uzura cauzata de trafic sau de factorii atmosferici.

  Datorita noilor tehnologii de extragere si exploatare, in ultimii 20 de ani, cantitatile de granit comercializate in lume au crescut vertiginos.

  In prezent, granitului se exploateaza in tari precum Brazilia, Italia, Spania, Norvegia, Belgia, China, SUA, Canada sau India. Cea mai mare cariera de extragere si exploatare a granitului din Romania se afla la Iacobdeal, judetul Tulcea. Zacamintele existente sunt folosite cu preponderenta pentru pavaje.

  Cateva din cele mai folosite tipuri de granit sunt: Berry Black, Nero Africa, Nero Zimbabwe, Giallo Ornamentale, Bianco Romano, Kashmir Gold, Maple Red, Raj Red, Red Dragon, Sesame Black, Verde Bahia, River Gold, Seawave Green si Baltic Brown.

  mai mult
 • Sinter

  Travertin

  Este o roca poroasa de calcar, alcatuita din calcit, calcit slab magnezian si aragonit, care are o culoare galbuie pana la bruna. Roca ia nastere la gura unor izvoare termale bicarbonatate care ies din calcare sau traverseaza roci bogate in carbonati, ioni de carbonat de calciu si dioxid de carbon.

  Caracteristici tehnice:
  Densitate aparenta: 2,4 - 2,6 t/m3
  Absorbtia de apa: 1,0 - 2,4 %
  Rezistenta la compresiune: 33,5 N/mm2
  Duritate MOHS: 4-5
  Rezistenta la inghet si dezghet : DA

  Datorita caracteristicilor fizico-mecanice, travertinul se poate folosi atat pentru lucrarile de interior - pardoseli si pereti (inclusiv in zonele umede), seminee, blaturi cat si pentru cele de exterior - alei, terase, fatade, ancadramente, trepte, coloane sau glafuri, insa mai putin recomandat la pardoselile destinate traficului intens.

  Peste tot in lume, travertinul s-a impus ca un material menit sa puna in valoare ideile arhitectilor si designerilor prin faptul ca reuseste sa-si mentina propria imagine de soliditate si frumusete in aproape orice domeniu.

  In antichitate, romanii au folosit travertinul pentru construirea de temple, apeducte, monumente, dusuri romane si amfiteatre - cum ar fi Colosseum-ul, cea mai mare cladire din lume la acel moment - construita in mare parte de travertin. O alta cladire importanta unde s-a folosit o cantitate mare de travertin este Bazilica Sacre-Coeur din Paris.

  Principalele tari de provenienta ale travertinului sunt Italia, Turcia, Iran, Mexic, Peru, SUA. In Romania sunt cunoscute carierele de travertin de la Geoagiu si Carpinis.

  Cele mai utilizate tipuri de travertin sunt: Clasic Travertin, Crem Travertin, Noce Travertin, Travertin Romano Bianco si Travertin Romano Silver.

  mai mult
 • Limestone

  Calcar

  Calcarul sau carbonatul de calciu este o roca sedimentara, dominant organogena, de culoare crem, cenusie sau galbena. Roca este compusa in special din mineralele calcit si aragonit. Calcarele se formeaza in general din sedimente biogene. Prin prezenta in compozitia sa a unor minerale considerate straine, ca de exemplu Fier - care va da o nuanta roscata, calcarele bituminoase au nuante de culoare cenusiu inchis pana la negru. In forma naturala prezinta rezistenta redusa la uzura, dar ulterior, dupa mai multe cicluri de inghet - dezghet, acesta caracteristica se imbunatateste spectaculos calcarul avand proprietatea de autocimentare.

  Caracteristici tehnice:
  Densitate aparenta: 2,3 - 2,6 t/m3
  Absorbtia de apa: 2,0 - 5,0 %
  Rezistenta la compresiune: 0,17 g/cm2
  Rezistenta la compresiune in stare uscata: 33,5 N/mm2
  Duritate MOHS: 4
  Rezistenta la inghet si dezghet : in functie de provenienta

  Calcarul imbraca doua forme:
  Calcare policrome recomandate exclusiv pentru placari interiorare verticale si orizontale, elemente de sculptura, trepte si contratrepte.
  Gresii calcaroase recomandate pentru placarile interioare si exterioare: in special placaje verticale, fatade ventilate, seminee, obiecte decorative si sculpturale, elemente arhitecturale masive (ancadramente, coloane si balustri).


  Calcarele sunt cele mai utilizate roci incepand de la constructia piramidelor si pana astazi, iar faptul ca exploatarea acestora este relativ usoara, a facut ca in orice regiune din lume sa existe cel putin o cariera pentru acest material.

  In Romania calcarul de Podeni este exploatat in localitatea cu acelasi nume, judetul Cluj.

  Cele mai comercializate calcare sunt Vratza, White Timber, Grey Timber, Creme Fosil, Caliza Capri, Caliza Marbela.

  mai mult
 • Onyx

  Onyx

  Onix (sau Onyx) este o varietate colorata a calcedonului care apartine de mineralele din grupa cuartului, la fel si Agatul, numai ca acesta din urma are mai multe nuante de culori.

  Caracteristici tehnice:
  Densitate aparenta: 2.5 - 2,7 t/m3
  Absorbtia de apa: 0.5 - 1.5 %
  Rezistenta la compresiune in stare uscata: 106.8 N/mm2
  Duritate MOHS: 4
  Rezistenta la inghet si dezghet : NU

  Onixul este o piatra semipretioasa recomandata doar pentru interior: placari verticale, pardoseli interioare, elemente decorative sau pereti decorativi (datorita proprietatilor translucide, se pot lumina, punandu-se astfel in valoare frumusetea si unicitatea materialului).

  In ultima perioada s-a observat o renastere in utilizarea decoratiunilor de onix. Designerii si proiectantii au redescoperit efectele interesante care pot fi facute cu acest material geologic deosebit. Culorile disponibile in acest tip de roca sunt accentuate prin nervurile puternice si prin proprietatea onixului de a fi translucid.

  Cele mai importante cariere de onix se gasesc in Turcia, Iran, SUA, Mexic, Italia, Pakistan, Brazilia, Argentina, China si Tanzania.

  Cele mai comercializate tipuri de onix sunt: Onix Sultano, Onix Bianco, Onix Cappucino, Onix Kilimanjaro, Onix Nuvolato Red, Onix Pink, Onix Red Orientale, Onix Verde Pakistano, Onix Viola, Onix Tiger, Onix Glaciale si Onix Pavone.

  mai mult
 • Andesite

  Andezit

  Andezitul este o roca magmatica rezultata prin eruptie vulcanica, avand o granulatie fina, de culoare bruna, violeta, pana la cenusie. In compozitia chimica a rocii predomina acidul silicic (cca. 60%). Temperatura de formare este cuprinsa intre 950 -1000 o C, lava de origine avand un continut de plagioclaz, piroxeni, amfiboli si biotit.

  Caracteristici tehnice:
  Densitate aparenta: 2,6-2,8 t/m3
  Absorbtia de apa: 1,0 - 2,0 %
  Rezistenta la compresiune: 0,1 g/cm2
  Rezistenta la compresiune: 120-190 N/mm2
  Duritate MOHS: 5-6
  Rezistenta la inghet si dezghet : DA

  Datorita caracteristicilor tehnice ale andezitului, acesta se foloseste cu precadere la exterior: pasaje pietonale si piete, pavarea aleilor si trotuarelor, amenajari de gradina, mobiler urban.

  Elementele de mobilier urban realizate din andezit sunt banci, jardiniere, borne de delimitare a spatiilor de circulatie, recipienti de depozitare a deseurilor, rigole sau chiar suporti pentru biciclete. Poate fi de asemenea utilizat ca blocheti pentru tunele sau fundatii, pavele si borduri pentru drumuri.

  Cele mai mari cariere de andezit se gasesc in China, SUA si Turcia. Si in Romania exista cariere de andezit, cea mai importanta fiind cariera de la Pietroasa, judetul Bihor.

  mai mult
 • Slate

  Ardezie

  Ardezia este o roca argiloasa dura, care cliveaza usor, de culoare neagra – cenusie, verde sau multicolora. Este denumita asa dupa tinutul Ardes din Irlanda, locul de unde au fost aduse primele ardezii.

  Caracteristicile tehnice generale:
  Densitate aparenta medie: 2,6 - 2,8 t/m3
  Absorbtia de apa: 0,1 - 0,6 %
  Rezistenta la compresiune: 140-210 N/mm2
  Duritate MOHS: 6-7
  Grad de porozitate: 0,5-25 N/mm2

  Ardezia este recomandata mai ales pentru exterior: zone decorative rustice, alei, acoperisuri, placari pereti, monumente, fantani, terase, piscine, blaturi pentru mesele de biliard sau snooker. In comparatie cu o alta serie de roci metamorfice, in ardezie se pot gasi fosile.

  In secolul al 18-lea si al 19-lea, se folosea ardezia pentru fabricarea tablelor de scriere din scoli. Ulterior, datorita proprietatilor ignifuge si a faptului ca este un bun izolator electric, ardezia se folosea la inceputul secolului al 20-lea pentru realizarea tablourilor electrice si a releelor pentru motoarele electrice mari.

  Tarile in care se gasesc carierele de ardezie sunt Marea Britanie, Franta, Belgia, Italia, Portugalia, Spania, Germania, Norvegia, SUA, Brazilia. S-a descoperit recent ca exista ardezie si in zona arctica.

  mai mult